Ar­beids­on­ge­schikt­heids­ver­ze­ke­ring: ja of nee?

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten als zzp’er in de zorg? In de toekomst wordt het verplicht. Voorlopig ligt het initiatief bij jou. Zes vragen en antwoorden.

Samenvatting

  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog niet verplicht. Dit gaat vermoedelijk in vanaf 2024.
  • Zo ziet het voorstel van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering er nu uit. 
  • De verplichte AOV voor zzp’ers keert terug omdat vakbonden de concurrentiestrijd tussen werknemers en zzp’ers oneerlijk vindt. Daarnaast zijn de bonden die het nieuwe pensioenakkoord hebben afgesloten van mening dat onverzekerde zzp’ers een gevaar vormen voor de maatschappij in zijn geheel.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering eigenlijk?

Dat is een verzekering die ondernemers zowel met als zonder personeel van inkomen voorziet bij ziekte of invaliditeit. Dus ook zzp’ers in de zorg.

Wat zijn de voordelen van een AOV?

Wie in de lappenmand zit, krijgt toch iedere maand een bedrag op zijn rekening gestort. In dat geval hoef je als zzp’er in de zorg niet bij naasten aan te kloppen, in de bijstand of je spaarpot te plunderen terwijl je daar liever niet aankomt. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, bepaal jij zelf het te verzekeren bedrag. Het maximum dat je kunt veiligstellen: 80 procent van de omzet. Hoe meer je verzekert, hoe hoger de premie. Een AOV valt onder bedrijfskosten dus dit is fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een veel gehoord argument onder zzp’ers om het niet te doen: veel te duur. Zij zetten dan liever iedere maand een bepaald bedrag opzij voor het geval dat of vinden het onnodig omdat de partner het kan opvangen. Anderen hebben geen vertrouwen in de verzekeringsmaatschappij en zijn bang dat er ondanks ziekte toch niets wordt uitgekeerd, want degene waar jij bent verzekerd bepaalt of jij arbeidsongeschikt bent of niet.

Is een AOV verplicht?

Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht. Althans nog niet. De regering wil dit wel gaan instellen. Dit gaat dan pas in rond 2024. In het pensioenakkoord dat de overheid, werknemers- en werkgeversorganisaties in juni overeen zijn gekomen, staat dat zzp’ers zich in de toekomst moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het gaar hier specifiek om zelfstandigen zonder personeel. Wanneer dit precies gaat gelden, is nog onbekend. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (zie foto) heeft eind 2020 de Tweede Kamer een brief geschreven waarin staat dat er meer tijd nodig is om een concreet plan op tafel te krijgen.

Bekijk hieronder wat het Verbond van Verzekeraars vindt van de verplichte AOV:

Het was toch al ooit verplicht?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering was tot 2004 verplicht voor zelfstandig Nederland. Tegenwoordig kent ons land van de 9 miljoen mensen die betaald werk verrichten zo’n 1,2 miljoen zzp’ers. Daarvan is slechts 20 procent verzekerd middels een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door dit te verplichten, is 13 procent van de beroepsbevolking verzekerd.

Waarom keert dit weer terug?

De bonden die het nieuwe pensioenakkoord hebben afgesloten zijn van mening dat onverzekerde zzp’ers een gevaar vormen voor de maatschappij in zijn geheel. Als zij een beroep moeten doen op de zorg dan komt de betaalbaarheid van het huidige stelsel in het geding. Daarnaast vinden de vakbonden de concurrentiestrijd tussen werknemer en zzp’er oneerlijk. Een onverzekerde zzp’er is in verhouding met een werknemer relatief goedkoop. Dit moet ervoor zorgen dat zelfstandigen hun uurtarief opschroeven.

Hoe ziet deze verzekering er dan in de praktijk uit?

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering geldt alleen voor zelfstandigen zonder personeel en wordt inkomensafhankelijk (ongeveer 8 procent van de omzet). De maximumpremie bedraagt zo’n 200 euro per maand. Deze draag je af aan de Belastingdienst. De AOV dekt 70 procent van de omzet die je de laatste maand hebt behaald tot een maximum van het Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag: 1.650 euro bruto per maand. De wachttijd bedraagt standaard 12 maanden. Deze kun je aanpassen naar 6 maanden of 24 maanden. Daarmee verandert ook de premie.

Uiteindelijk zal je er als zzp’er in de zorg toch aan moeten geloven om een AOV af te sluiten. Tot 2024 staat de keuze vrij.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons