Beperk je stressniveau – ben je ademhaling de baas

Allemaal ervaren we wel eens een bepaalde vorm van stress. De een heeft er misschien meer last van dan de ander, maar vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Wist je dat het ook goed is om een bepaalde vorm van stress te ervaren zo nu en dan? Beseffen dat stress ook voordeling kan zijn, betekent wel dat je eerst goed moet begrijpen wat stress nu precies is en hoe je ermee omgaat. In dit artikel leggen we je dit uit en zoomen we in op de rol van ademhaling omtrent het managen van stress.

Stress is niets anders dan een natuurlijk overlevingsmechanisme. Het helpt je in gevaarlijke situaties.
Wanneer je in een bedreigende situatie komt, zorgt ons overlevingsmechanisme ervoor dat er een cocktail van de juiste hormonen wordt aangemaakt, die er vervolgens voor zorgt dat je klaar bent om te vechten of te vluchten.

In de basis is stress dus eigenlijk bedoeld om je te beschermen tegen welke vorm van gevaar dan ook. Stress brengt ook zeker een aantal voordelen met zich mee. Denk hierbij aan:

  1. Een zekere mate van stress zorgt ook voor meer focus. Je bent in staat om in korte tijd veel werk te verzetten en daarmee je deadline te halen.
  2. Aangezien stress een natuurlijke reactie is die je voorbereid op bedreigende situaties, geeft het je
    immuunsysteem ook een boost waardoor je beter beschermd bent tegen bijvoorbeeld bacteriële infecties

Onthoud dus dat een zekere mate van stress op zich niet verkeerd hoeft te zijn, zolang het maar niet te lang of teveel is.

Het is helemaal niet erg om periodes van stress met een bepaalde regelmaat op te zoeken (bijvoorbeeld d.m.v. een intensieve work-out)

Echter, herken bij jezelf wanneer het teveel wordt en trek dan op tijd aan de bel.
Vaak merk je wel wanneer dit omslagpunt (bijna) bereikt is, omdat je dan lichamelijke of psychische klachten gaat ontwikkelen zoals:

  • hoofdpijn
  • maagklachten
  • versnelde hartslag en/of ademhaling
  • veel piekeren

In dat geval is het goed om te weten dat je zelf over DE tool bezit waarmee je jouw lichaam en geest weer tot rust kunt brengen: je ademhaling.

Dit is je belangrijkste gereedschap waarmee je jouw stressniveau kunt beheersen. Wanneer je jouw ademhaling goed onder controle hebt, kun je als het ware zelf aan de knoppen draaien van jouw zenuwstelsel en daarmee je mentale en fysieke gezondheid op een positieve manier beïnvloeden.

Hoe word je nu de baas over jouw eigen ademhaling?
Meld je snel aan voor het webinar over ademhaling en stress door Ruud van de Wiel en wij leren het je.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons