BTW-aangifte: voor de zzp’er in de zorg nét iets anders

Het kwartaal is weer voorbij. Dat betekent dat het tijd is voor de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Waar dien je op te letten als zzp’er in de zorg?

BTW-vrijstelling

Zzp’ers die in de zorg werken zijn in principe vrijgesteld van btw. Er zijn uitzonderingen; op de website van de Belastingdienst kun je een vragenlijst invullen om te kijken of dit op jou van toepassing is. Zzp’ers in de zorg hoeven daarom geen belasting af te dragen aan de Belastingdienst, maar dit mogen zij dus ook niet factureren aan de opdrachtgevers waarvoor zij werken. Op de factuur hoort een vermelding van een vrijstelling te staan. Dat betekent dat je ook niets kunt aangeven bij de fiscus en dat dus ook niet hoeft te doen. Vergeet niet om te controleren of dit ook daadwerkelijk klopt. Dit kan bij jouw belastingkantoor.

Inkomstenbelasting

Heel verwarrend misschien, maar de aangifte inkomstenbelasting is iets anders dan de aangifte omzetbelasting. Het eerste is eens per jaar en kan dit jaar tot 8 mei. De btw geef je in de meeste gevallen per kwartaal aan. Deze periode kun je wijzigen als je dat prettiger vindt naar maandelijks of jaarlijks. Dit is per brief aan te vragen bij jouw belastingkantoor.

Aangiftetijdvak

Dit zijn de uiterste dagen dat je de aangifte omzetbelasting aangeeft bij de Belastingdienst wanneer je btw-plichtig bent:

  • Eerste kwartaal: 30 april 2021
  • Tweede kwartaal: 30 juli 2021
  • Derde kwartaal: 30 oktober 2021
  • Vierde kwartaal: 31 januari 2022

Ben je te laat met de aangifte? Dan geldt er nog altijd een coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Er volgt geen boete als de aangifte binnen die periode binnen is. Zo niet, dan krijg je een boete van 68 euro vanwege aangifteverzuim.

Om nooit in de problemen te komen, kun je de app Btw-Alert downloaden. Dat is geheel gratis. Daarmee krijg je een herinnering voor de btw-aangifte. Zo ben je altijd op tijd.

Startende ondernemer

Net begonnen als zzp’er in de zorg? Dan stuurt de Belastingdienst jou de eerste aangifte omzetbelasting vaak op papier. Soms krijg je hem digitaal. Na het invullen rolt er onder de streep een bedrag uit. Heb je nog belasting af te dragen, dan komt er een naheffing met een acceptgiro. Krijg je btw terug dan volgt teruggaafbeschikking waarop staat hoeveel je terugkrijgt.

BTW aangifte 4e kwartaal

Bij het aangeven van de laatste omzetbelasting gelden van het kalenderjaar gelden andere spelregels. Denk bijvoorbeeld aan de bijtelling over de auto van de zaak voor het privé gebruiken van de zakelijke auto. Het einde van het jaar is nog ver. Tegen die tijd helpen we jou daarbij.

Boekhoudkantoor

Dat je btw-vrijgesteld bent, betekent niet dat je geen boekhouding hoeft bij te houden. In dit artikel lees je welke kosten je mag aftrekken bij de inkomstenbelastingHeb je daar moeite mee of wil je het liever uitbesteden? Yoe heeft een partnerschap met Allizo afgesloten. Dat is een administratiekantoor gericht op zzp’ers in de zorg. Kijk daarvoor in onze Shop.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons