‘Gezonde levensstijl vergroot de kans om corona buiten de deur te houden’

Als zelfstandig zorgprofessional leid je een druk bestaan. Je zorgt voor cliënten en patiënten, als het moet dag en nacht, maar ook voor je eigen onderneming. Is de boekhouding op orde, voldoe je aan de wet- en regelgeving, wanneer dien jij je bij te scholen? Elke dag goed voor jezelf zorgen, kan er dan logischerwijs bij inschieten. Toch is een goede gezondheid belangrijk, want het helpt jou ook om je te wapenen tegen COVID-19.

Samenvatting

  • Mensen met overgewicht en corona waren oververtegenwoordigd op de IC’s, want buikvet is een belangrijke factor.
  • Vitamine C verbetert onder andere de productie en functie van witte bloedcellen, ook remt het de mate waarin longen doorlaatbaar worden voor vocht wat benauwdheid tegengaat.
  • Zorg voor voldoende Vitamine D, dat kan het beloop van corona aanzienlijk verminderen. Dit zit in voeding en uv-licht. Je kunt ook Vitamine D-pillen slikken. 

Tijdens de eerste coronagolf hebben wetenschappers veel inzichten opgedaan over COVID-19. Over de risicofactoren, over hoe je de kans op besmetting kunt verlagen en hoe je de symptomen kunt verminderen – mocht je toch onverhoopt besmet zijn. Hoewel een coronabesmetting met een gezonde leefstijl niet te voorkomen is, is de rode draad in alle onderzoeken: een gezonde leefstijl draagt in positieve zin bij aan de strijd tegen het coronavirus.

Al tijdens de eerste golf kwamen berichten naar buiten dat er relatief meer mensen met overgewicht op de intensive care terechtkwamen met COVID-19. Dat was een reden om dit gegeven eens te onderzoeken. Onder andere de Hartstichting kon deze signalen bevestigen: uit hun onderzoek bleek inderdaad dat mensen met overgewicht oververtegenwoordigd waren op de IC’s.

Volgens Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas in het Erasmus MC, blijkt buikvet een belangrijke risicofactor te zijn. ,,In dat buikvet worden continu hormonen en ontstekingstofjes aangemaakt, waar het immuunsysteem op reageert. Het immuunsysteem is hierdoor actiever dan normaal en reageert minder goed op indringers. Hierdoor kan het coronavirus zich snel vermenigvuldigen, waardoor de patiënt zieker wordt”, zegt ze in het Algemeen Dagblad.

“Wie vijf tot tien procent lichaamsgewicht verliest, vermindert aanzienlijk de kans op aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of corona.”

Bewegingswetenschapper en leefstijlcoach Hans Janssen 

Hart- en vaatziekten en diabetes type 2 komen ook vaker voor bij mensen met overgewicht. Hierdoor zijn zij vatbaarder voor een longontsteking of infectie. Zeker doordat blijkt dat veel witte bloedlichaampjes verdwijnen bij coronapatiënten. Met een al verzwakt immuunsysteem is dit extra nadelig in de strijd tegen het virus.

Kortom, het voorkomen van overgewicht is belangrijk om de kans op infectie en de ernst van de symptomen te verlagen. Ook bewegingswetenschapper en leefstijlcoach Hans Janssen zei tegenover deze site dat een gezonde levensstijl van invloed is op de strijd tegen het coronavirus. ,,Mensen met een BMI van 30, gelijk aan Obesitas, kunnen ook perfect functioneren als zij gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen. Wie vijf tot tien procent lichaamsgewicht verliest, vermindert aanzienlijk de kans op aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of corona.”

Vitamine C

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de inname van Vitamine C direct een coronabesmetting tegengaat of de symptomen vermindert. Een sterk immuunsysteem zorgt echter wel in het algemeen voor een goede weerstand, waarmee je lichaam beter in staat is om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. Daarin speelt Vitamine C een rol. Dit verbetert onder andere de productie en functie van witte bloedcellen, ook remt het de mate waarin longen doorlaatbaar worden voor vocht wat benauwdheid tegengaat.

Er is nu ook een studie in een Spaans ziekenhuis die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona. Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.

Hoogleraar immunologie Huub Savelkoul

Zoals gezegd, er is geen direct wetenschappelijk bewijs. Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen? Een goede gezondheid met gezond eet- en bewegingspatroon is de beste manier om je immuunsysteem in goede vorm te houden.

Vitamine D

Naast Vitamine C is ook Vitamine D belangrijk. Je lichaam maakt Vitamine D aan wanneer je huid in aanraking komt met uv-licht. Een eenvoudige manier op dit op peil te houden dus. Helaas blijkt dat ongeveer een derde tot de helft van alle Nederlanders een tekort aan Vitamine D heeft tijdens de wintermaanden. Dit komt omdat de zonkracht niet sterk genoeg is tijdens deze periode. Daarnaast komen mensen ook een stuk minder buiten. Ook mensen met overgewicht hebben vaak een tekort, omdat Vitamine D verloren gaat in vetweefsel.

Toch is het verstandig om hierop te letten, nu uit recent onderzoek is gebleken dat Vitamine D helpt tegen corona. Diverse hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren hebben daarom opgeroepen om preventief vitamine D te slikken tegen corona. Zo vraagt hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul zich in het AD hardop af waarom je géén Vitamine D zou slikken. ,,Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona. Het is bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. En er is nu ook een studie in een Spaans ziekenhuis die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona. Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.’’

Hoe zorg je er nou voor dat je Vitamine D in de wintermaanden op peil blijft? Naast uv-licht, kun je Vitamine D ook uit voeding halen. Denk aan vette vis, maar ook (in mindere mate) in vlees en eieren. En natuurlijk zijn er ook altijd supplementen te koop die je hiermee kunnen helpen. Bewegingswetenschapper en leefstijlcoach Janssen geeft op deze site nog meer advies over gezonde voeding.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons