Het urencriterium voor zzp’ers in de zorg: wat houdt het in?

Ook als zzp’er in de zorg krijg je te maken met het urencriterium. Maar wat houdt dit precies in en welke voordelen haal je eruit als je voldoet aan de eisen?

Hartstikke leuk dat je ondernemer wil zijn, maar hier hangen wel spelregels aan vast. De Belastingdienst ziet jou als ondernemer als jij ieder kalenderjaar 1225 uur aan je bedrijf besteed. Dat kan in welke vorm dan ook: het reizen van je huis naar de opdrachtgever valt onder werktijd of de uren die je daadwerkelijk op de werkvloer hebt gestaan of de tijd die je besteedt aan het voeren van je administratie, het volgen van een studie of het bijhouden van je website. Dit zijn allemaal werkzaamheden die jij mag opvoeren als ondernemer.

Komt het totaal aantal uren uit op 1225 of meer? Dan ziet de Belastingdienst jou als volwaardig ondernemer. In dat geval krijg jij weer diverse belastingvoordelen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Zelfstandigenaftrek

Met de zelfstandigenaftrek mag jij de eerste 6750 euro belastingvrij aftrekken van je winst. Dit wordt tot 2028 afgebouwd tot 5000 euro.

Startersaftrek

Als jij een beginnende ondernemer bent mag jij drie keer in vijf jaar tijd daar ook nog 2123 euro optellen bij de zelfstandigenaftrek.

MKB-winstvrijstelling

Uiteindelijk heb je ook nog recht op de MKB-winstvrijstelling waardoor 14 procent van de winst is vrijgesteld van belasting. Deze fiscale aftrekpost is echter niet afhankelijk van het urencriterium.

Coronacrisis

De overheid begrijpt dat de coronacrisis een grote impact heeft op alle ondernemers; dus ook de zzp’ers in de zorg. Daarom is besloten om het urencriterium te versoepelen. Hierdoor mag jij in 2021 tot 1 juli elke week 24 uur opschrijven als bestede tijd aan je onderneming – ook als dit daadwerkelijk niet zo is.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons