Het uurtarief bepalen: hoe doe je dat?

Net begonnen als zzp’er in de zorg en dan begint de zoektocht naar de eerste opdrachtgever. Een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap: het uurtarief. Dat is geen eenvoudige opgave om te bepalen. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen met een te hoog uurtarief, maar je wil ook zeker niet te laag inzetten. Waar dien je allemaal rekening mee te houden bij het bepalen van je uurtarief?

Als zzp’er in de zorg wil je professioneel overkomen. Daarbij is het belangrijk om je diensten niet tegen een te laag uurtarief aan te bieden. Maar een te hoog uurtarief is ook niet goed, omdat dat een reden kan zijn voor opdrachtgevers om voor een ander te kiezen. Wie over een bepaalde specialiteit beschikt, zoals een dialyseverpleegkundige of IC-verpleegkundige, kan weer wat meer vragen vanwege die expertise.

Maar wat is nu een gangbaar uurtarief? Dat verschilt natuurlijk per functieprofiel, want wie meer bevoegdheden heeft en meer verantwoordelijkheid zal iets meer vragen. De hoogte hangt ook af van wat jij uiteindelijk onderaan de streep wil overhouden. Vergeet niet hierin mee te nemen dat niet alle uren facturabel zijn; denk hierbij aan reistijd of scholing. Een spaarpot voor later is ook handig, want als zzp’er in de zorg bouw je geen pensioen op. En vergeet niet dat je geen inkomsten hebt als je ziek bent. Dit is te ondervangen door jezelf te verzekeren.

Je wil ook alle kosten afdekken, anders maak je verlies. Hieronder vallen, bijvoorbeeld, (eventuele) verzekeringen, een telefoonabonnement, kosten voor de website, een boekhouder of een auto van de zaak. Jezelf wil je ook niet vergeten en daarom zet je iedere maand een x-bedrag opzij de vorm van salaris, zodat jij daar de boodschappen van kunt betalen en leuke dingen kunt doen.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

 1. Maak een schatting van de te verwachte zakelijke kosten.
 2. Wat wil je zelf netto overhouden per maand?
 3. Reken de benodigde bruto omzet uit.
 4. Ga na hoeveel dagen je wil werken op jaarbasis, uitgaande van een 8-urige werkdag en een vijfdaagse werkweek.
 5. Niet alle uren zijn declarabel. Je mag uitgaan van 75 procent. Bij meer is het mooi meegenomen.

De rekensom

 1. De zakelijke kosten bedragen 25.000 euro.
 2. Netto wil je 2.000 euro overhouden om van te leven en te sparen voor later. Dit is op jaarbasis 24.000 euro. Tel daarbij vakantiegeld op van 8 procent en dat brengt het totaal op 25.920 euro.
 3.  De benodigde bruto omzet: 25.000 euro + 25.920 euro = 50.920 euro.
 4. In totaal werk je 230 dagen bij een werkweek van vijf dagen, vakantie- en feestdagen. Dat komt neer op 1840 declarabele uren.
 5. Ga ervan uit dat je als beginnende zzp’er in de zorg zo’n 60 procent kunt factureren van de uren. Dan houd je 1.104 declarabele uren over.
 6. Het uurtarief: 50.920 euro / 1.104 uren = 46 euro en 12 cent per uur exclusief btw. Als je belast bent met btw dan komt hier 21 procent of 9 procent bovenop.

Rekenhulp nodig?

In samenwerking met administratiekantoor Allizo ontwikkelden wij twee rekentools om het je gemakkelijker te maken. Eén waarmee je een inschatting kunt maken van je uurtarief en één waarmee je kunt berekenen wat je netto per maand onder de streep overhoudt. Deze vind je binnenkort op onze website!

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons