Hoe houd jij als zzp’er in de zorg je bevoegd- en bekwaamheid op peil?

Als zzp’er in de zorg is het met de voortdurende wet- en regelgeving van groot belang om je bevoegd- en bekwaamheid op peil te houden. Wat houden deze begrippen ook alweer en hoe blijf je bevoegd en bekwaam?

Waar staat bevoegdheid ook alweer voor?

Neem het voorbeeld van het autorijbewijs. Iemand die dit papiertje op zak heeft, is bevoegd om auto te rijden. Vertaal je dit naar de zorg, dan mag een zorgprofessional met een diploma verpleegkundige als verpleegkundige aan de slag. Een zorgverlener met een diploma Maatschappelijke Medewerker Zorg kan als persoonlijk begeleider aan de slag in, bijvoorbeeld, de gehandicaptenzorg.

Bevoegdheid in de zorg is belangrijk omdat bepaalde medische handelingen risico’s met zich meebrengen en kunnen leiden tot gezondheidsschade. De algemene term die hiervoor wordt gebruikt: voorbehouden handelingen. Deze zijn altijd risicovol. Maar niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden. In de zorg is het daarom ontzettend belangrijk om over de juiste papieren te beschikken, ook als je zzp’er in de zorg bent.

Wat is bekwaamheid?

Wie bevoegd is, hoeft niet direct bekwaam te zijn. Daar zit een verschil in en dat zit zo. Een zorgprofessional geldt als bekwaam wanneer hij over de juiste kennis van de handeling, technieken, het doel en de anatomie beschikt. Maar hij weet ook welke risico’s eraan kleven, welke complicaties kunnen optreden en welke voor- en nazorg nodig is.

Een zorgprofessional is ook bekwam wanneer hij de bijbehorende activiteiten goed uitvoert. Denk hierbij aan het informeren van de zorgvrager en maken van de juiste beslissingen. Hierbij geldt: oefening baart kunst.

Hoe blijf je bevoegd en bekwaam?

Door opleidingen, bijscholingen, trainingen of cursussen te volgen kan jij jezelf als zorgprofessional blijven toetsen. Als zzp’er in de zorg toon jij hiermee ook aan te willen investeren in jouw onderneming.

Over de auteur:

Mélanie | YOE
Mélanie is de enthousiaste schakel binnen YOE. Zij gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden om jou als zzp’er op de beste manier te helpen en beantwoordt al jouw vragen.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons