Zzp’er in de zorg – hoe kom ik aan opdrachten zonder bemiddelingsbureau?

Als zzp’er in de zorg ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van je eigen opdrachten. Er zijn een hoop manieren waarop je als zzp’er aan opdrachten kunt komen. Veel zzp’ers in de zorg  schrijven zich bijvoorbeeld in bij een bemiddelingsbureau. In Nederland zijn er voldoende bemiddelings- en servicebureaus waar jij je als zzp’er in de zorg bij kunt aansluiten. Een bemiddelings- of servicebureau zorgt kortgezegd voor een match tussen jou als zzp’er in de zorg en de zorginstelling die op zoek is naar zorgverleners voor een bepaalde periode. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar opdrachten zonder gebruik te maken van een bemiddelingsbureau. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, vertellen we je in dit artikel aan de hand van 4 stappen.

1.    Ben zichtbaar als zzp’er 

Als mensen niet weten dat je als zzp’er inzetbaar bent, kunnen ze je natuurlijk ook niet inhuren voor zzp opdrachten. Zorg er dus in elk geval voor dat je hele netwerk op de hoogte is van wat jij aanbiedt en wat je sterke kanten zijn.

Grote kans dat je in de jaren waarop je in loondienst hebt gewerkt, veel mensen uit de zorg hebt leren kennen. Wie weet zijn zij toevallig op zoek naar iemand zoals jij. Daarnaast is het belangrijk dat je ook werkt aan het uitbreiden van je netwerk. Dat kun je enerzijds online doen via social media zoals LinkedIn en Facebook, maar het is ook goed af en toe jezelf fysiek te laten zien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar netwerkbijeenkomsten, trainingen of congressen binnen jouw vakgebied te gaan. Dit soort evenementen zijn niet alleen goed voor je op het gebied van bijscholing, maar wie weet kom je ook nog wel interessante personen tegen.

Zorg voor een goede online zichtbaarheid

Als zzp’er in de zorg is het niet alleen belangrijk dat mensen je persoonlijk kennen, maar het is ook belangrijk om je website en social media van je bedrijf meteen goed in te richten. Zorg ervoor dat mensen bij jouw website terecht komen wanneer ze bepaalde relevante zoektermen intypen in Google. Wanneer je hier zelf niet in gespecialiseerd bent, is het slim om hier een bedrijf voor in te huren.

2.    Toon aan dat je de juiste papieren en keurmerken hebt

Naast het feit dat het belangrijk is dat je als zzp’er in de zorg goed zichtbaar bent, zowel online als offline, is het ook heel belangrijk dat je laat zien dat je over de juiste papieren bezit. Vermeld je KvK nummer en je BIG-registratie op je website, zodat toekomstige opdrachtgevers er zeker van kunnen zijn dat ze je als zelfstandig zorgprofessional kunnen inhuren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je aan kunt tonen dat je kwalitatief goede zorg levert. Zorg is namelijk mensenwerk. Veel zorginstellingen vinden het belangrijk dat je als je als zzp’er in de zorg kunt aantonen dat je een keurmerk in de zorg hebt, zoals bijvoorbeeld het HKZ-keurmerk. En vergeet ook niet je aanvullende diploma’s en certificaten te vermelden, zoals een BHV certificaat of misschien ben je bevoegd om een tillift te gebruiken.

3.    Benader rechtstreeks de zorginstellingen waar je wil werken

Wanneer je de punten uit stap 1 en 2 op orde hebt, is het tijd om actief op zoek te gaan naar opdrachten. Ofwel het wordt tijd om aan acquisitie te gaan doen.

Je kunt op verschillende manieren te werk gaan:

  1. Alle zorginstellingen in Nederland vind je op zorgkaartnederland.nl. Ga op LinkedIn op zoek naar de manager personeelszaken of teamleider van de zorginstelling waar jij graag wil werken en stuur die persoon een connectieverzoek met een berichtje. In dit bericht stel je jezelf kort voor, geef je aan waar je kwaliteiten liggen en hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn voor de zorginstelling. Kortom, je prijst jezelf aan via je connectieverzoek.
  2. Pak oldschool de telefoon, bel de zorginstelling en vraag wederom naar de manager personeelszaken of de teamleider. Als deze persoon tijd heeft, bied je je diensten als zzp’er in de zorg direct aan. Maar je kunt hiervoor natuurlijk ook een aparte afspraak inplannen.
  3. Soms komt het voor dat een zorginstelling eerst nog meer over je wil lezen voordat ze met je een gesprek inplannen. In zo’n geval kun je dan alvast een kennismakingsbrief/email sturen. Let op: dit is geen sollicitatiebrief. Je solliciteert niet naar een bepaalde functie, maar je biedt als ondernemer je services of diensten aan en je bent benieuwd of hier interesse voor is.

4.    Laat je reputatie voor je werken

Wanneer je al een aantal keer hebt samengewerkt met een zorginstellingen en het beviel van beide kanten goed, is het aan te raden om een referentie/een review te vragen bij de zorginstelling. Dit houdt in dat je aan de zorginstelling vraagt of ze in een paar regels willen opschrijven wat ze van je diensten vonden en hoe ze de samenwerking hebben ervaren. Dit kun je vervolgens op je eigen website of LinkedIn profiel plaatsen.

Daarnaast is het simpelweg ook vaak zo dat wanneer je goed werk levert, dit zich als een lopend vuurtje verspreidt. Zorginstellingen hebben onderling ook contact met elkaar en als ze tevreden over je zijn, is de kans groot dat ze dit ook aan anderen laten weten. Makkelijk, want dit is gratis reclame waar je niets voor hoeft te doen.

Kortom, als zzp’er in de zorg is het ook mogelijk om zonder bemiddelingsbureau aan opdrachten te komen. Belangrijk dingen om in je achterhoofd te houden zijn: wees goed zichtbaar, zowel online als offline. Toon aan dat je de juiste papieren en keurmerken hebt. Benader de juiste persoon binnen de zorginstelling door ze te bellen of een connectieverzoek via LinkedIn te sturen en plan een kennismakingsafspraak in. Tot slot: heb je al vaker samengewerkt met een bepaalde zorginstelling en zijn jullie allebei tevreden? Vraag dan of ze een review over je willen schrijven.

Heb jij nog andere tips voor mede zzp’ers in de zorg om zonder bemiddelingsbureau aan opdrachten te komen? Laat ze dan vooral achter in de comments.

Over de auteur:

Carlijne | YOE
Carlijne schrijft, heel veel. Waarover? Over alles wat er komt kijken bij ondernemen binnen de zorg. Waarom? Zodat jij als zzp’er in de zorg een betrouwbaar antwoord krijgt op je vragen.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons