Met deze tips van leefstijlcoach Janssen kan jij als zzp’er in de zorg presteren

Zorg is topsport. Dit stelt een onderzoekscommissie begin november in dagblad Trouw. Maar zo worden zorgprofessionals niet behandeld. Bewegingswetenschapper Leefstijlcoach Hans Janssen van De Vitaliteitspraktijk ziet gelijkenissen en is van mening dat zorgprofessionals iets kunnen leren van de topsportaanpak. Enkele tips om optimaal te kunnen presteren als zzp’er in de zorg.

Samenvatting

  • Zorg voor voldoende slaap, want wie inlevert op slaap zal ook minder presteren op den duur, stelt leefstijlcoach en bewegingswetenschapper Hans Janssen 
  • Probeer juist te focussen waar je wel invloed op hebt. Dat zal bijdragen aan het geluksgevoel.
  • Beweeg voldoende. Je hoeft geen marathon te lopen of 50 kilometer te fietsen. Een wandeling of 7-minute wrok-out kan al voldoende zijn.
  • Maak groentes onderdeel van je eetpatroon en eet voedsel met veel vezels en langzame koolhydraten. 

Leefstijlcoach Janssen (27) vertelt eerst over het belang van een goed herstel: ,,Voldoende slaap is ontzettend belangrijk. Ook ontspanning en rust horen bij het herstelproces. Ontspanning is echt iets anders doen dan je dagelijkse bezigheid. Als jij dus na een werkdag vooral lichamelijk moe bent, dan kan het goed zijn om thuis een boek te lezen of de hersenen in de spannen met, bijvoorbeeld, puzzelen. Netflixen kan natuurlijk ook, zodat het lichaam kan opladen. Let er wel op dat je niet te lang stil zit. Dit heeft hetzelfde nadelige effect als roken. Probeer om daarbij actief te ontspannen. Denk hierbij aan een wandeling. Dat is ook lekker om je hoofd even leeg te maken.”

Janssen vervolgt: ,,Hoeveel uur je ook werkt als zzp’er in de zorg: je zult ook aan jezelf moeten denken. Wie inlevert op slaap en ontspanning zal op den duur minder gaan presteren.” Dit blijkt ook uit onderzoek, stelt hij. ,,Mensen denken dat de prestatie hetzelfde blijft (subjectieve prestatie, red.), maar wie minder slaapt zal veel meer fouten gaan maken.” Zo is een groep mensen onderzocht die niet sliep, vier uur per nacht sliep en zes uur nachtrust had.

Het verschil: mensen die niet hadden geslapen, waren na twee dagen opgebrand, de testpersonen die vier uurtjes hadden meegepikt, maakten zestien fouten meer ten opzichte van de eerste dag tijdens eenvoudige cognitieve testjes. De groep die ongeveer zes uur sliep, ging twee weken later tien keer vaker in de fout dan op de eerste testdag.

Bekijk hieronder de video over een consult van leefstijlcoach Janssen:

“Mensen maken zich vaak druk om de dingen waar ze geen invloed op hebben. Probeer juist de focus te verleggen naar de dingen die je wel kunt veranderen. Dan voel je je al direct een stuk beter.

Bewegingswetenschapper en leefstijlcoach Hans Janssen

Het belang van slaap

Neurowetenschapper en slaapexpert Dr. Els van der Helm licht het belang van slaap toe op de website MAXVandaag. ,,Gemiddeld is acht uur per nacht voldoende, maar er zijn grote, persoonlijke verschillen. De meeste volwassenen moeten zo’n zeven à negen uur per nacht slapen, maar lang niet iedereen doet dat.”

Dat mensen minder slaap hebben als ze ouder worden, weerlegt Van der Helm. ,,Je hebt evenveel slaap nodig als vroeger, maar voor ouderen is het wel lastiger om goed te slapen. Als je ouder wordt, slaap je minder diep en heeft de slaap een minder hoge kwaliteit.” Haar tip: ga regelmatig naar buiten voor fel daglicht, dat bevordert het in slaap komen.

“Door je fysiek goed te voelen, houd je ’s avonds energie over voor je hobby’s of de kinderen. Dat kan ook een vorm van ontspanning zijn.

Bewegingswetenschapper en leefstijlcoach Hans Janssen

Voldoende beweging

Dit sluit naadloos aan op de gedachtegang van leefstijlcoach Janssen die pleit voor voldoende beweging. Dit betekent in zijn ogen niet direct vijf kilometer hardlopen of zestig kilometer fietsen (bekijk hieronder de afbeelding over timing van drinken om optimaal te presteren). ,,Als je moeite hebt om voldoende te bewegen, kun je ook een korte wandeling maken of een 7-minute workout doen. Hier zijn er genoeg van te vinden op YouTube. Dat verhoogt al je geluksgevoel.”

En wat als je het nu moeilijk vindt om als zorgprofessional voor jezelf te zorgen? ,,Probeer iemand te vinden met wie je het samen kunt doen. Denk hierbij aan je kinderen. Dan heb je samen meteen een leuke activiteit.” Janssen weet dat mensen die werken in de zorg voldoende beweging krijgen, maar ook dat rugpijn een veelgehoorde klacht is. ,,Dan is het goed om ook aan krachtoefeningen, yoga of pilates te doen waardoor de rug en botten worden versterkt. In topsport is krachttraining ook een belangrijk onderdeel van het trainingsschema. Door je fysiek goed te voelen, houd je ’s avonds energie over voor je hobby’s of de kinderen. Dat kan ook een vorm van ontspanning zijn.”

Het conditionele plaatje neemt niet alleen een belangrijke rol in, ook het mentale aspect speelt mee. ,,Mensen maken zich vaak druk om de dingen waar ze geen invloed hebben, zoals het weer of het coronavirus. Probeer juist de focus te verleggen naar de dingen die je wel kunt veranderen, zoals de zorg die je verleent. Dan voel je je al direct een stuk beter.”

“Je kunt beter langzame koolhydraten eten; voedsel met veel vezels dat onbewerkt is, zoals groente, fruit, volkorenbrood of zilvervliesrijst. 

Bewegingswetenschapper en leefstijlcoach Hans Janssen

Het belang van gezonde voeding

Om topfit aan de dag te verschijnen, is gezonde voeding belangrijk, stelt Janssen. ,,En dat betekent niet dat je een topsporterslichaam hoeft te hebben. Mensen met een BMI van 30, gelijk aan Obesitas, kunnen ook perfect functioneren als zij gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen. Wie vijf tot tien procent lichaamsgewicht verliest, vermindert aanzienlijk de kans op aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of corona. Volgens mij is het voor zorgprofessionals de grootste nachtmerrie om vroegtijdig met werk te stoppen vanwege lichamelijke klachten.”

De tip van leefstijlcoach Janssen: eet vooral veel groenten voor een gezonde levensstijl (zie afbeelding hieronder over de timing voor optimale prestaties tijdens het sporten) ,,Maak groenten een belangrijk onderdeel van je eetpatroon. Je kunt tegenwoordig heel lekker én gezond eten.” Dus weg met suikerhoudende drankjes, suikerrepen en snelle koolhydraten (chips, snoep, gefrituurd voedsel of witte rijst). ,,Je krijgt voor even een boost, maar daarna heb je een dip. Je kunt beter langzame koolhydraten eten; voedsel met veel vezels dat onbewerkt is, zoals groente, fruit, volkorenbrood of zilvervlies rijst. Dat wordt minder snel opgenomen, maar verspreidt de energie. Uiteindelijk heb je hier meer profijt van.”

Je kunt pas goed voor een ander zorgen als jij ook goed voor jezelf zorgt, want werken in de zorg is topsport.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons