‘Nu ik Zorgfactuur gebruik, gaat het maken en versturen van facturen eigenlijk niet meer fout’

Vind jij het als zzp’er in de zorg lastig om facturen op te maken en te versturen naar de opdrachtgevers waarin afwijkende tarieven (ORT) staan vermeld? Met de app Zorgfactuur is dit in een aantal klikken uitgerekend en kun je de factuur snel en gemakkelijk verzenden. In dit artikel leggen de ontwikkelaar van de app en twee gebruikers uit wat je kunt verwachten. 

Het idee achter Zorgfactuur

De reden dat Wouter de app Zorgfactuur heeft ontwikkeld, komt door een vriendin, Nicole. “Ik had moeite met het doorberekenen van de afwijkende tarieven op mijn factuur. Ik vroeg mijn vriendin Christina daarvoor om hulp, maar dat begon ik erg vervelend te vinden. Dus ben ik naar Wouter gegaan om te vragen of hij mij kon helpen, want hij is nogal handig met Excel.”

Daardoor is het balletje gaan rollen en ging de programmeur met alle liefde en plezier aan de slag. “Bij mij ging er dat moment ook een belletje rinkelen, omdat dit waarschijnlijk geen unieke situatie is”, vertelt Wouter. ,,Ik heb tegen Nicole gezegd: ‘Geef mij maar de informatie die ik nodig heb en dan kijk ik wat ik voor je kan doen.’ Ik wilde eerst in Excel beginnen, maar toen dacht ik al snel aan een app omdat ik iPhone-programmeur ben. Met een app kunnen we meteen alle zzp’ers in de zorg helpen.” Zo is de app Zorgfactuur geboren, waarmee YOE een samenwerkingsverband is aangegaan.

“Ik ben hier zo ontzettend blij mee, kan eigenlijk niet meer zonder Zorgfactuur.”

Nicole, gebruiker Zorgfactuur

Het programma deed zijn werk, maar Wouter dacht één fout te hebben gemaakt; de bedragen op de factuur en in de app kwamen niet overeen. Al snel merkte de programmeur dat Nicole 75 euro te weinig had gerekend. Wouter ging zich verdiepen en de app doorontwikkelen: “Ik kwam erachter dat er in de zorg vijftien cao’s gelden met bijna allemaal een eigen ORT. Maar niet alle zzp’ers in de zorg gebruiken de officiële percentages dus heb ik de optie ingebouwd om een eigen ORT-tarief erin te zetten.” Langzaamaan breidde hij de app verder uit. 

Een aantal eigenschappen van de app Zorgfactuur 

Een aantal andere kenmerken die de iOS-app ook bevat: de optie om reiskosten te declareren, btw toe te voegen (indien nodig) of btw-vrijstelling aan te geven. Verpleegkundige Nicole: “Een opdrachtgever vertelde mij dat op de factuur tegenwoordig btw-vrijstelling vermeld moet staan, als je vrijgesteld bent van btw. Dat heb ik bij Wouter aangegeven en het is meteen geregeld. Ideaal.”

Dat vindt de bedenker van de app ook het mooie aan het ontwikkelen. “Gaandeweg leer ik steeds meer bij, doordat de gebruikers mij van feedback voorzien als zij ergens tegenaanlopen. Dan ga ik daarmee aan de slag”, legt hij uit. ,,Dat vind ik echt heel gaaf om te doen.”

Voordelen van de app:

  • Speciaal voor zzp’ers in de zorg;
  • Je kunt eventuele btw doorrekenen; 
  • Btw-vrijgesteld? Dat staat vermeld op de factuur;  
  • De ORT’s van de vijftien zorgcao’s staan in de app;  
  • Je kunt je eigen ORT samenstellen;
  • Je kunt gemaakte kilometers declareren via de app;
  • Altijd actueel overzicht van je gegevens;
  • De app wordt regelmatig geüpdatet op basis van de aangegeven feedback van de gebruiker;

Nooit meer zelf rekenen

Verpleegkundigen Christina en Nicole behoren tot de eerste gebruikers van Zorgfactuur. “Echt heel erg handig”, vertelt Christina. “Voor mij werkt de app perfect. Ik kan niet direct iets verzinnen wat ik mis.” Dat geldt ook voor de 31-jarige Nicole. “Ik ben hier zo ontzettend blij mee, kan eigenlijk niet meer zonder Zorgfactuur.”

Veel apps maken gebruik van zogenaamde trackers die precies bijhouden hoe je de app gebruikt. Ik vind dit een schending van je privacy. Dit wordt in Zorgfactuur niet gedaan

Wouter, programmeur Zorgfactuur

De 30-jarige Christina was ook meteen overtuigd van Zorgfactuur. “Hiervoor maakte ik mijn facturen op in Word om het bestand vervolgens om te zetten naar een PDF en dat vervolgens naar mijn opdrachtgevers te versturen. Ik vond het totaal niet professioneel. En het ging soms mis. Nu niet meer, want met Zorgfactuur hoef ik het rekenwerk niet meer zelf te doen. Ontzettend handig.” 

Een heel veilige app 

Wouter benadrukt dat Zorgfactuur een van de veiligste apps is om je facturen in op te maken. “De telefoon heb je altijd bij de hand. Niemand die erin kan kijken, want er is geen derde partij bij betrokken, in de vorm van een service- of bemiddelingsbureau. Veel apps maken gebruik van zogenaamde trackers die precies bijhouden hoe je de app gebruikt. Ik vind dit een schending van je privacy. Dit wordt in Zorgfactuur niet gedaan. Dus alle gegevens die in de app staan, zijn veilig. Privacy vind ik écht superbelangrijk.” Een ander voordeel, schetst de ontwikkelaar, is het totaalpakket wat hij aanbiedt. “Je rekent je ORT uit, drukt op een knop en de factuur staat klaar voor verzending.

Alleen voor iOS

Wat (nog) niet kan in de app: een factuur wijzigen. Een foutje gemaakt? Dan zal je de factuur moeten verwijderen en opnieuw moeten opstellen. Daarnaast is het ook alleen te gebruiken voor mensen met iOS, het besturingssysteem van Apple, en is een koppeling met een boekhoudpakket er (nog) niet. 

“Ik heb geen behoefte om over te stappen. Binnen een paar minuten is de factuur opgesteld en verstuurd. Wat wil je nog meer?” 

Christina, gebruiker van Zorgfactuur

Christina en Nicole hebben een boekhouder in de hand genomen voor de administratie. Christina kan daar ook facturen laten opstellen, maar ze blijft liever gebruikmaken van Zorgfactuur. “Ik heb geen behoefte om over te stappen. Binnen een paar minuten is de factuur opgesteld en verstuurd. Wat wil je nog meer?” 

Wouter weet dat hij de concurrentie met de grote partijen niet kan aangaan. “Het kan zijn dat externe partijen zelfgemaakte facturen niet accepteren, omdat zijzelf een systeem hebben ontwikkeld waarin de facturen worden opgemaakt. Daarmee kan ik niet concurreren.”

Opties voor de toekomst

De app is in de ogen van programmeur Wouter nog lang niet klaar. Hij zit nog boordevol ideeën. ,,Op dit moment stel je je uurtarief in bij de klant. Als dat een tussenpersoon is, dan kan het gebeuren dat die tussenpersoon je bij twee verschillende opdrachtgevers met een ander tarief laat werken. Dat is helaas niet mogelijk, maar wordt wel zo snel mogelijk gemaakt. En er komt ook een optie om slaapdiensen in te vullen.” 

Maar daar blijft het volgens hem niet bij. “Wat mij tof lijkt, is om een betaallink mee te sturen in de e-mail. Door hierop te klikken, gaat de opdrachtgever direct naar internetbankieren”, zegt hij. “En ik wil uiteindelijk inbouwen dat je als zzp’er één overzicht kunt uitdraaien over een bepaalde periode. Als de boekhouder dan alle facturen nodig heeft voor de inkomstenbelasting krijgt hij die zo in één bestand aangeleverd.”

Dat lijkt Nicole ontzettend handig. “Nu moet ik al mijn facturen nog apart opsturen. Als ik een totaaloverzicht kan sturen, zou dat ideaal zijn.” Ze vindt de prijs van 9,99 euro per maand een schijntje. “Als zzp’er in de zorg is dat helemaal niet veel. Ik heb het er zeker voor over.”

Ben jij ook nieuwsgierig naar Zorgfactuur? Voor 9,99 euro kun je een lidmaatschap afsluiten, de eerste maand is gratis. De app is hier te downloaden.

Een berekening van de ORT.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons