Op deze manier kun je loondienst combineren met ondernemerschap

Je bent gelukkig bij je huidige baan, maar bent ook benieuwd hoe het is om te werken als zzp’er in de zorg. Een combinatie is mogelijk. Je behoudt op die manier de zekerheid, maar kunt ook van de vrijheid genieten en kijken of het ondernemerschap bij jou past. Hoe valt dit goed te combineren?

Vraag toestemming

Misschien klinkt dit vanzelfsprekend om toestemming te vragen, maar het is ontzettend belangrijk om gedoe achteraf te voorkomen. Het kan zijn dat in jouw contract van je huidige werkgever een relatie- of concurrentiebeding is opgenomen. Een concurrentiebeding betekent dat jij toestemming moet vragen aan jouw werkgever om bepaalde handelingen te verrichten in de regio waarin jouw werkgever werkzaam is. 

Een relatiebeding houdt in dat jij als zzp’er in de zorg geen contact mag opnemen met relaties van jouw werkgever. Daarom is het goed om samen in gesprek te gaan om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Soms matigt de toon en is er meer mogelijk dan op voorhand is vastgesteld. Het kan jou een hoop ellende besparen door open kaart te spelen.

Beschikbaarheid

In je contract staat vaak opgenomen hoeveel uur je werkzaam bent. Wanneer dit voltijds is, dan wordt het al een stuk lastiger om naast jouw baan een onderneming te starten. Misschien dat je baas heel coulant is en toestemming verleent dat jij een x-aantal zakelijke telefoontjes kunt plegen of uren kunt besteden aan jouw onderneming. Nee heb je, ja kun je krijgen. Vergeet dan niet om je beschikbaarheid aan de opdrachtgevers door te geven. Zo weten zij ook waar ze staan.

Kamer van koophandel

Een onderneming heeft geen bestaansrecht als deze niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Denk hierbij aan een pakkende naam – hieraan zijn wel spelregels verbonden – en aan de rechtsvorm. Velen zullen kiezen voor een eenmanszaak.

Loonheffingskorting

Iemand in loondienst heeft recht op loonheffingskorting op het salaris – een zzp’er dus niet. Dit is een voorheffing en kun je toepassen bij één werkgever. Bij meerdere vormen van inkomsten wordt de loonheffingskorting definitief vastgesteld bij de aangifte inkomstenbelasting.

Urencriterium

Zzp’ers die per kalenderjaar 1225 uur aan hun onderneming besteden – in welke vorm dan ook – hebben recht op fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Omgerekend betekent dit dat jij gemiddeld zo’n 24 uur per week aan je eigen bedrijf hebt gewerkt (zonder vakantiedagen).

Wanneer je loondienst met ondernemerschap combineert, zal je dit aantal waarschijnlijk minder snel halen. Door de coronacrisis heeft de overheid het urencriterium versoepeld. Dit houdt in dat jij 24 uur per week mag opschrijven, ook als dit niet zo is. Dit geldt voor de periode 1 januari tot 1 juli 2021.

Haal je het urencriterium niet, dan vervallen deze belastingvoordelen. De fiscus kan jou nog wel aanmerken als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als dit het geval is dan heb je recht op MKB-winstvrijstelling van 14 procent. Vul de Ondernemerscheck van de Belastingdienst om erachter te komen of je hiervoor in aanmerking komt.

Let op: werk je langer dan vijf jaar als zzp’er? Dan verlangt de Belastingdienst dat jij ieder kalenderjaar meer tijd aan je onderneming dan aan loondienst besteedt.

Kleine ondernemersregeling

Ondernemers die minder dan 20.000 euro omzet per jaar genereren, komen in aanmerking voor de Kleine ondernemersregeling (KOR). Wanneer hier sprake van is, dan ben je drie jaar lang vrijgesteld van btw. Dit zorgt voor een scherpere prijs voor je klanten en je hoeft geen btw-aangifte meer te doen.

De keerzijde: je kunt geen btw meer terugvragen over investeringen en aan de Belastingdienst. Ook kosten met btw zijn niet meer aftrekbaar. Voor een zzp’er in de zorg is dit misschien minder interessant, omdat deze zorgprofessionals sowieso vrijgesteld zijn van btw.

Inkomstenbelasting

Een vraag die mogelijk op je tong brandt: ga ik meer inkomstenbelasting betalen? Dat hangt ervan af. De Belastingdienst telt het bruto-inkomen vanuit loondienst én ondernemerschap bij elkaar op. Als dit stijgt, omdat je zzp’er in de zorg bent geworden, kan een deel van je inkomen terechtkomen in een andere hogere belastingschijf.

Chaos op je bankrekening

Wie alleen in loondienst werkt, ontvangt iedere maand netjes zijn salaris op zijn privérekening. Maar wie daarnaast als zzp’er in de zorg werkt, ontvangt ook omzet uit de facturen. Het is slim om daarvoor een zakelijke rekening te open. Dat voorkomt chaos op de bankrekening en maakt de boekhouding overzichtelijker omdat je zakelijk en privé kunt splitsen.

Administratie

Of je nu parttime-zzp’er bent of alleen maar onderneemt voor beide groepen geldt hetzelfde: je dient volgens de Belastingdienst een goede administratie bij te houden van de afgelopen zeven jaar. Bewaar de bonnetjes en in- en verkoopfacturen dus goed.

Verzekeringen

Voor parttime-zzp’ers gelden dezelfde spelregels wat betreft verzekeringen als voor ondernemers die alleen maar bezig zijn met hun eigen bedrijf. Welke verzekeringen verplicht zijn, lees je hier.

Sta je nog altijd op de drempel van loondienst naar ondernemerschap en heb je een vraag? Stel deze gerust!

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons