Samenwerking YOE met Tulpenfonds: waarom het belangrijk is om als zzp’er in de zorg een financieel vangnet te hebben

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan je helaas altijd iets overkomen, waardoor je voor korte of langere tijd niet kunnen werken. Als je in loondienst werkt, zijn dingen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je geregeld door de werkgever. Word je ziek, dan krijg je gewoon doorbetaald. Ben je zzp’er, dan is dit niet automatisch het geval. Je moet zelf voor een financieel vangnet zorgen, zodat je verzekerd bent mocht je onverhoopt ziek worden. 

Veel zzp’ers in de zorg weten alleen vaak niet zo goed hoe ze dit moeten doen. Ze vinden het te duur. Of ze nemen het risico van het wegvallen van hun inkomen voor lief. Dit kan grote gevolgen hebben: krijg je een auto-ongeluk en kun je 6 maanden lang niet werken, dan heb je zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering dus ook 6 maanden geen inkomsten.  

Daarom slaan YOE en Tulpenfonds de handen ineen. Tulpenfonds is namelijk een organisatie waar je als zzp’er een vangnet voor jezelf kunt creëren, mocht je ooit arbeidsongeschikt worden. In dit artikel leggen we je verder uit wat het Tulpenfonds precies is en hoe de samenwerking met YOE vorm krijgt.

Wat is Tulpenfonds en wat doen ze precies?

Tulpenfonds is een organisatie die actief is op het gebied van sociale zekerheid. Sociale zekerheid betekent: een publiek stelsel dat wordt gebruikt om personen, die vanwege bepaalde omstandigheden in financiële problemen komen, te helpen. Kortom, wanneer jij je aansluit bij zo’n organisatie, krijg je via hen betaald wanneer je voor een bepaalde tijd niet kunt werken vanwege bijvoorbeeld ziekte. Tulpenfonds is een financieel vangnet en dan speciaal voor zzp’ers.  

Concreet kan Tulpenfonds je helpen met deze vier punten: 

  • Je zo goed mogelijk helpen om te proberen te voorkomen dat je niet kunt werken door ziekte of een ongeluk; 
  • Mocht je onverhoopt voor langere periode niet kunnen werken, zorgen dat je gewoon een inkomen krijgt; 
  • Zorgen dat het geld ook daadwerkelijk bij jou terechtkomt; 
  • Je deskundig begeleiden in je herstel, zodat je snel weer kunt doen wat je leuk vindt: zorgen voor mensen. 

Hoe werkt Tulpenfonds? 

Nu je hopelijk een beter beeld hebt gekregen bij wat Tulpenfonds precies doet, is het goed om verder in te zoomen op het stukje: hoe werkt Tulpenfonds? 

Het belangrijkste: je bepaalt zelf welk type vangnet je wilt afsluiten. Hieronder zoomen we in op twee van dit soort vangnetten: 

Optie 1: je kiest voor een netto bedrag wat je maandelijks zou willen ontvangen mocht je arbeidsongeschikt worden. Denk aan € 1.500 of € 2.000. Dit noemen we een fonds. Afhankelijk van het gekozen fonds sta je maandelijks een bedrag hiervoor af. 

Optie 2: je kiest voor een vangnet dat gebaseerd is op je maandelijkse factuurwaarde. Je betaalt vervolgens een percentage van je factuurwaarde voor het regelen van je arbeidsongeschiktheid. 
 

Voor beide vangnetten geldt dat Tulpenfonds uitgaat van het solidariteitsprincipe: Tulpenfonds stelt zzp’ers in de zorg in staat elkaar een inkomen te geven bij arbeidsongeschiktheid. Bij vangnet 1 wordt het bedrag van de uitkering voor de uitgevallen deelnemer verdeeld onder de andere deelnemers.  

 
Bij vangnet 2 bepalen alle deelnemers samen als het ware hoe hoog het bedrag is in de pot en als deelnemer ontvang jij een uitkering (die 70% van jouw factuurwaarde is) die bestaat uit de stortingen van de anderen. Maar het werkt dus ook andersom: jouw bijdrage wordt gebruikt als een of meerdere deelnemers voor langere periode zouden uitvallen.  

Waarom deze samenwerking met YOE? 

Het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor zzp’ers (nog) niet verplicht en schiet er vaak bij in. Veel zzp’ers vinden het een duur geintje en vooral jongere mensen kunnen zich vaak niet voorstellen dat ook zij ziek kunnen worden.  

Het niet hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering brengt een hoop risico’s met zich mee. Er zijn helaas genoeg verhalen van zzp’ers die niet verzekerd waren, ziek werden en voor langere tijd geen inkomsten hadden. Met alle vervelende gevolgen van dien. 

Omdat het dus zo belangrijk is om als zzp’er in de zorg een financieel vangnet te hebben, mocht je ziek worden, zijn we met YOE een samenwerking aangegaan met Tulpenfonds. Ook omdat dit best een ingewikkeld onderwerp is. De komende tijd gaan we je hierover nog veel meer vertellen in de vorm van bijvoorbeeld een podcast of een Q & A waarin je al je vragen kunt stellen aan Tulpenfonds. 

Houd onze social kanalen dus zeker in de gaten de komende tijd! 

Over de auteur:

Carlijne | YOE
Carlijne schrijft, heel veel. Waarover? Over alles wat er komt kijken bij ondernemen binnen de zorg. Waarom? Zodat jij als zzp’er in de zorg een betrouwbaar antwoord krijgt op je vragen.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons