Starten als zzp’er: algemene voorwaarden, verzekeringen en wet- en regelgeving

Voor 2021 heb jij grootse plannen bedacht: je wil beginnen als zzp’er in de zorg. Vergeet niet dat hier veel bij komt kijken. Een handleiding voor de startende zorgprofessional is daarom geen overbodige luxe. In het laatste deel van de driedelige serie komen de algemene voorwaarden, verzekeringen, wet-en regelgeving en werken in de zorg, maar dan op jouw manier aan bod.

Samenvatting

  • Wat is de betaaltermijn, hoe zit het met garantie of aansprakelijkheid bij schade of een ongeval? Deze vragen kun je opnemen in jouw algemene voorwaarden, die verplicht zijn als je in de zorg werkt.
  • Welke verzekeringen zijn verplichte en welke noodzakelijk of juist handig om te hebben? Let erop: de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht vanaf 2024.
  • Als zzp’er in de zorg hoor je ook de wet- en regelgeving na te leven. Denk hierbij aan de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg of de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg, het aanvragen van een VOG of Algemeen GegevensBeheer-code.
  • Lees hier deel 1 en deel 2 van de driedelige serie voor de startende zorgprofessional nog eens terug.

Algemene voorwaarden

Wat is de betaaltermijn, hoe zit het met de garantie of aansprakelijkheid bij schade of een ongeval? Deze vragen beantwoord je in de algemene voorwaarden, die je kunt terugvinden op je website, in je offerte of overeenkomst van opdracht. Als je ze hebt – voor de zorg is dit verplicht –, is het belangrijk om de opdrachtgever voor de levering van het product of de dienst hierop te wijzen, omdat de algemene voorwaarden anders vernietigbaar zijn.

Deze kun je laten opstellen door een jurist of zelf aan de hand van een tekstvoorbeelden. De algemene voorwaarden krijgen een sterkere bewijsfunctie wanneer je ze deponeert bij de Kamer van Koophandel of de Rechtbank, ze zijn zo opvraagbaar en het komt ook nog eens professioneel over.

Verzekeringen

Nederland staat bekend als verzekeringsland. Maar welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht als je start als zzp’er in de zorg? De verplichte volksverzekering: iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt hier premie over. Dus ook zzp’ers in de zorg, die dragen de premie af via de inkomstenbelasting.

De zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is erg belangrijk en ook nodig. Als er onder werktijd een ongeval plaatsvindt of je richt schade aan andermans spullen aan, aan een persoon of het milieu, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is (nog) niet verplicht. Dit verandert vanaf 2024. Met een AOV genereer jij toch inkomsten als je langdurige ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, omdat een bepaald bedrag van de omzet is verzekerd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als zzp’er geldt al helemaal: zonder werk, geen inkomsten.

Het kan zomaar gebeuren: je raakt verstrengelt in een juridisch conflict door een fout bij het toedienen van medicatie. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg jij hulp van deskundigen en/of juristen bij het oplossen van dit geschil. De kosten kunnen hoog oplopen wie uit eigen zak een advocaat moet betalen.

Wet- en regelgeving

Wie werkt in de zorg hoort in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) te staan. Deze registratie maakt duidelijk wat je als zorgprofessional kan en mag. Denk hierbij aan het toedienen van een injectie of een bepaalde chirurgische handeling verrichten. De wet BIG heeft een doel en dat is om patiënten en cliënten te beschermen tegen ondeskundige zorgverleners. Voor verpleegkundigen is een BIG-registratie verplicht en elke vijf jaar volgt een nieuwe registratie, dat kost 85 euro per keer. Vanaf 1 januari dit jaar is het verplicht dat het BIG-nummer duidelijk zichtbaar is op, bijvoorbeeld, facturen, de website of e-mailhandtekening.

Een andere wet die voor de zorg van belang is: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Ook deze staat voor waarborging van kwaliteit. Hierin is vastgelegd wat goede zorg inhoudt en wat een iemand moet doen wanneer hij/zij een klacht heeft. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maakt onderdeel uit van deze wetgeving. Ook de nog in te voeren Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) valt hieronder, maar de ingangsdatum is nog niet bekend. Dit houdt in dat zorgaanbieders, zzp’ers in de zorg dus ook, zich bij de Inspectie Gezondheidszorg dienen te melden vóórdat zij kunnen starten met het verlenen van zorg.

Dan is er ook nog de Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code), waarmee je geleverde zorg kunt declareren. Aan deze code wordt een zorgaanbieder herkend. Deze is alleen aan te vragen voor degenen die in het BIG-register staan vermeld en/of een registratie hebben bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister. Jouw onderneming hoort ook bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te staan. 

Vergeet ook niet om van elke patiënt een medisch dossier bij te houden, waarin gegevens staan van de patiënt en ook informatie over de behandeling. Patiënten en cliënten hebben sinds 1 juli 2020 het recht om hun gegevens te beheren en digitaal in te zien.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons