Starten als zzp’er: belasting en btw, investeren en netwerken

Voor 2021 heb jij grootse plannen bedacht: je wil beginnen als zzp’er in de zorg. Vergeet niet dat hier veel bij komt kijken. Een handleiding voor de startende zorgprofessional is daarom geen overbodige luxe. In deel 2 van de driedelige serie komen de belasting, investeren en netwerken aan bod.

Samenvatting

  • Als zzp’er in de zorg worden jouw facturen iedere maand bruto uitbetaald. Dit betekent dat je nog belasting over het ontvangen bedrag dient te betalen. Als je 25 à 30 procent achterhoudt, dan voorkom je problemen met het betalen van de winstbelasting.
  • Investeren kan jou uiteindelijk tijd én geld besparen. Wie een boekhouder of websitebouwer in de hand neemt, omdat je zelf niet over die vaardigheden beschikt, kan die tijd weer steken in het zorgen voor cliënten en patiënten. Een win-winsituatie. 
  • Netwerken is ontzettend belangrijk voor jouw zichtbaarheid, maar ook om mogelijk nieuwe opdrachtgevers te krijgen. Denk hierbij aan een platform zoals LinkedIn of een netwerkbijeenkomst.
  • Lees hier ook deel 1 en deel 3 van de driedelige serie voor de startende zorgprofessional. 

Belasting betalen

Ook als ondernemer krijg jij met de Belastingdienst te maken. Wie in de zorg werkt, is in principe vrijgesteld van btw. Dit dien jij wel eerst aan te vragen bij jouw belastingkantoor. Dat betekent dat jij als zzp’er in de zorg geen omzetbelasting hoeft af te dragen. Vergeet alleen niet om dit ieder kwartaal door te geven aan de fiscus – ook als dit 0 euro is.

En ieder jaar draag jij zoals elke Nederlander belasting af en dit is een bedrag dat jij betaalt over jouw winst van een bepaald kalenderjaar. Alle kosten zijn dus hiervan afgetrokken. Onze tip: zet iedere maand een bedrag opzij van 25 à 30 procent van de omzet per maand. Zo voorkom je problemen bij het betalen van de belasting.

Investeren

Soms moet je kosten maken om omzet te generen en/of omdat je een bepaalde expertise niet in huis hebt. Je bent hartstikke goed in het begeleiden van cliënten met een verstandelijke beperking of juist als verzorgende in een verpleeghuis voor ouderen. Maar de boekhouding is niet voor jou weggelegd of je hebt ook weinig verstand van het bouwen van een website. Dit zijn toch belangrijke en ook verplichte onderdelen die horen bij een zelfstandig ondernemer. In dit geval kun jij beter een administratiekantoor en websitebouwer in de hand nemen. Dit kost misschien geld, maar deze uren kun jij weer steken in de dingen waar jouw hart naar uitgaat: het zorgen voor mensen. Dat levert onderaan de streep meer op.

Netwerken

Met alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel kom je er niet als zzp’er in de zorg. Je zult ook opdrachtgevers nodig hebben om jouw onderneming levensvatbaar te maken. Netwerken vormt hierin een belangrijk onderdeel. Denk aan bijeenkomsten of platforms zoals LinkedIn of Facebookgroepen, die passen bij jouw werkgebied. Opdrachten kun je ook generen door je aan te sluiten bij een servicebureau voor zzp’ers in de zorg, zoals PIDZ, Zorg Zuster, Happy Nurse of De Nederlandse Zorgbemiddelaar.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons