Hier moet je op letten als je als zzp’er in de zorg een auto gaat leasen

Je beschikt niet over het geld om een nieuwe of tweedehandsauto te kopen, maar hebt wel genoeg op de bankrekening staan voor een maandelijkse afschrijving. Dan is leasen een prima optie voor jou als zzp’er. Waarop moet je letten? Directeur Ike Gerritsen van wagenparkbeheerder AURiX, gespecialiseerd in zakelijke leasecontracten, geeft antwoord.

Waarom zou je als zzp’er leasen?

Gerritsen: ,,Er zijn mensen die geen zin hebben om in een keer een groot bedrag te betalen voor een nieuwe of tweedehandsauto of de middelen er niet voor hebben. Dan bestaat de optie om een auto te leasen voor een bepaalde periode. Je betaalt maandelijks een bedrag voor je auto en dat houdt het financieel overzichtelijk, omdat je weet waar je aan toe bent.”

Welke vormen van lease bestaan er?

,,Je kunt kiezen voor private lease, dan betaal je geen bijtelling over de auto, maar betaal je in principe met je netto geld. Daarnaast heb je zakelijke lease en die kent twee varianten: operational en financial lease. Bij operational lease betaal je een bedrag waarin alle kosten zitten inbegrepen; van brandstofvoorschot, tot onderhoud, verzekering, houderschapsbelasting en de winterbanden. Bij financial lease betaal je alleen aflossing en rente en wordt jij de uiteindelijke eigenaar van de auto. Je leent geld om te kunnen kopen, maar betaalt uiteindelijk zelf voor de overige kosten die je maakt.”

Wat zijn de voordelen van leasen? 

,,Een voordeel is de transparantie. Je weet waar je aan toe bent en wat je maandelijks kwijt bent aan de auto. Dat maakt het kostenplaatje overzichtelijk.”

Zijn er ook nadelen?

,,Ja, het ligt eraan naar welke vorm je kijkt. Bij private lease betaal je, als privépersoon, met je eigen geld de auto af die je in bruikleen hebt. Hiervan komt een melding in het BKR-register, wat er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat je minder hypotheek zou kunnen afsluiten bij het kopen van een nieuwe woning. Bij de zakelijke leasecontracten krijg je te maken met bijtelling, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Bijtelling is het percentage dat je extra betaalt over de cataloguswaarde van je auto. Dat is voor elektrische voertuigen 12 procent, voor brandstofauto’s 22 procent.”

Waar dien je op te letten bij het afsluiten van een leasecontract?

,,Het goedkoopste contract hoeft niet per se het beste contract te zijn. Soms krijg je voor een tientje per maand meer veel meer voordelen, zoals een lager eigen risico. Als het voor je gevoel te mooi is om waard te zijn, dan is het vaak zo. Let daarom op de kleine lettertjes.”

Wat kun je als zzp’er in de zorg nu het beste kiezen?

,,Dat is heel lastig om te zeggen en verschilt echt per persoon. Vuistregels hiervoor bestaan niet. Het is goed om dat met je boekhouder of accountant te bespreken. Die heeft daar beter zicht op dan ik en kan uitleggen wat voor jou als zzp’er het voordeligst is onderaan de streep.”

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons