Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er in de zorg?

Welke verzekeringen heb ik nodig als ik als zzp’er in de zorg? Een vraag die we vaak krijgen en waar in principe niet één antwoord op te geven is. Afhankelijk van het type zzp’er dat je bent, ben je waarschijnlijk meer of minder ‘avontuurlijk’ en bereid om meer of minder risico te nemen. In principe ben je als zzp’er in de zorg ook niet verplicht om je overal voor te verzekeren, maar er zijn een aantal verzekeringen die wel erg nuttig zijn om af te sluiten, zodat je niet onverhoopt voor verrassingen komt te staan. Welke dit zijn, vertellen we je in dit artikel. 

Welke verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten als zzp’er in de zorg? 

Ondanks dat

niet alle verzekeringen verplicht zijn om af te sluiten als zzp’er in de zorg, zijn er twee wél verplicht om te hebben. Dit zijn: je eigen zorgverzekering en een WA verzekering wanneer je in het bezit bent van een auto. Uiteraard zijn dit verzekeringen die je ook moet regelen als je geen zzp’er in de zorg bent, maar voor de volledigheid vermelden we ze hier nog een keer.  

Welke verzekeringen zijn aan te raden om af te sluiten als zzp’er in de zorg? 

Naast bovengenoemde verzekeringen die verplicht zijn om te hebben, zijn er een aantal andere verzekeringen die weliswaar niet verplicht zijn, maar waarvan het wel echt aan te raden is dat je die als zzp’er in de zorg afsluit. Dan hebben we het over: een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheid verzekering.  

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering als zzp’er in de zorg? 

Bedrijfsaansprakelijkheid ontstaat als je (per ongeluk) schade toebrengt aan een persoon of aan andermans spullen. Hiervan is sprake als jij als begeleider bijvoorbeeld een kop koffie morst over de bank van een cliënt, of iemand struikelt over jouw tas en loopt lichamelijk letsel op. 

“Maar daar ben ik privé toch al voor verzekerd”?  

Als je slim bent wel, maar die verzekering keert alleen uit bij schade die dus ook ‘privé’ is veroorzaakt, wanneer bovenstaande situaties zich bijvoorbeeld voordoen tijdens een verjaardag bezoek. Je hebt hiervoor dus een aparte zakelijke verzekering nodig als je als zzp’er in de zorg dit soort schade veroorzaakt. 

Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er nog een andere soort aansprakelijkheidsverzekering die goed is om als zzp’er in de zorg af te sluiten. Dat is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de kosten dekt die je maakt voor beroepsfouten in jouw werk. Bij dit soort fouten moet je denk aan het toedienen van de verkeerde soort of de verkeerde dosering aan medicijnen.  

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er in de zorg? 

Een tweede soort verzekering die je niet per se verplicht hoeft af te sluiten als zzp’er in de zorg, maar die wel erg belangrijk is, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zonder deze zzp verzekering loop je namelijk als zelfstandig ondernemer het risico om geheel zonder inkomsten te zitten wanneer je onverhoopt ziek wordt. 

In een eerder artikel hebben we jullie al geïnformeerd over de samenwerking die we bij YOE zijn aangegaan met Tulpenfonds, een vangnet voor zzp’ers. Wanneer jij je aansluit bij Tulpenfonds, krijg je via hen betaald wanneer je voor een bepaalde tijd niet kunt werken vanwege bijvoorbeeld ziekte. 

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een hoop andere organisaties waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt afsluiten als zzp’er. Wanneer je overweegt om een AOV af te sluiten is het overigens goed om te weten dat er meer mogelijkheden zijn dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Middels de Keuzetool verzekeren arbeidsongeschiktheid zelfstandige ontdek je welke verzekering het beste past bij jouw situatie. 

Uiteraard ben je geheel vrij om te bepalen of jij een of meerdere van de bovenstaande zzp verzekeringen wilt afsluiten als zzp’er in de zorg. Het is in ieder geval wel aan te raden om hier goed over na te denken en om je te realiseren wat het betekent als je je niet verzekert. 

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen? Laat het ons dan gerust weten. 

Over de auteur:

Carlijne | YOE
Carlijne schrijft, heel veel. Waarover? Over alles wat er komt kijken bij ondernemen binnen de zorg. Waarom? Zodat jij als zzp’er in de zorg een betrouwbaar antwoord krijgt op je vragen.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons