Zzp’er en zwanger? De 3 belangrijkste dingen die je moet weten

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Voor veel vrouwen een van de mooiste dingen die er bestaan en een periode om nooit te vergeten. Naast alle lichamelijke veranderingen zorgt een zwangerschap er ook voor dat er op je werk het een en ander gaat veranderen. Of je nu in loondienst bent, of werkt als zzp’er, er moeten wat zaken geregeld worden voordat de kleine er is.

Werk je in loondienst? Dan worden vaak veel dingen door de HR manager voor je geregeld. Denk aan zwangerschapsverlof, tijdelijke vervanging en eventueel minder uren gaan werken na de geboorte van je kind.

Wanneer je zzp’er en zwanger bent, denk je misschien dat je dan enorm moet gaan inleveren qua inkomsten. Als zelfstandig ondernemer is het motto: geen werk geen inkomsten.
Echter, niets is minder waar. Wanneer je als zzp’er in de zorg zwanger bent, heb je ook zeker recht op bijvoorbeeld een zwangerschapsuitkering.

In dit artikel delen we de 3 belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je zzp’er en zwanger bent, zodat je maximaal kunt genieten van je zwangerschap én je verlof.

Wees eerlijk tegen je opdrachtgevers omtrent je zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je natuurlijk al in een vroeg stadium te maken krijgen met allerlei symptomen. Je bent misschien sneller moe, eerder gestrest of je hebt last van (ochtend)misselijkheid. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je jouw werk minder goed kunt doen en een opdrachtgever valt dit misschien op.

Wanneer je niet open bent over de oorzaak hiervan, kan dit schadelijk zijn voor je reputatie en mogelijke toekomstige samenwerkingen in gevaar brengen.
Ook al mogen opdrachtgevers niet discrimineren over het feit dat je zwanger bent, ze kunnen wel op ieder moment de samenwerking opzeggen, zonder dat ze verplicht zijn aan te geven wat de reden daarvan is. Je bent tenslotte een zelfstandige ondernemer.

Om bovenstaande situatie zoveel mogelijk te vermijden, raden wij je aan om zo snel mogelijk open kaart te spelen betreffende je zwangerschap. Wanneer je een opdracht voor langere tijd hebt, leg dan uit wanneer je met zwangerschapsverlof gaat en bespreek de wederzijdse verwachtingen. Dit is niet alleen voor fijn voor de opdrachtgever, maar ook voor jezelf als zzp’er.

Ook voor opdrachten van kortere duur is het goed om aan te geven dat je zwanger bent. Al is het maar zodat de opdrachtgever weet dat je misschien eerder moe bent en af en toe rust moet pakken. Hiermee voorkom je dat je teveel hooi op je vork neemt en geen rust kan nemen als het nodig is. Eerlijkheid duurt vaak het langst, dus je zult zien dat de meeste opdrachtgevers begripvol reageren en rekening houden met je situatie.

De ZEZ uitkering

Als zzp’er in de zorg heb je in principe geen recht op een uitkering, tenzij je dit zelf van tevoren regelt. De uitzondering op de regel is de zwangerschapsuitkering waar je als zzp’er recht op hebt. De zogenaamde ‘Zwanger en Zelfstandig’, oftewel ZEZ uitkering is sinds 2008 in het leven geroepen. Deze uitkering van de overheid geldt voor alle ondernemers, dus niet alleen freelancers en éénpitters maar ook grotere zelfstandige ondernemers komen in aanmerking voor deze regeling.

Heb je het afgelopen jaar als zzp’er meer dan 1225 uur gewerkt? Dan krijg je de maximale ZEZ-uitkering. Deze is even hoog als het minimumloon. Heb je zelf daarnaast ook nog een verzekering voor de ziektewet afgesloten? Dan kan het zijn dat je nog steeds recht hebt op ZEZ-uitkering. Hoe dit precies zit, lees je op de site van het UWV.

Hoe en wanneer vraag ik de ZEZ uitkering aan?

De ZEZ uitkering moet je overigens wel echt op tijd aanvragen, dus zet dit wanneer je zwanger bent zo snel mogelijk op je to-do lijstje. De ZEZ vraag je aan bij het UWV. Het is belangrijk dat je bij het invullen de volgende gegevens bij de hand hebt:

 • Burgerservicenummer
 • Inkomstenoverzicht zoals vermeld op je meest recente aangifte voor de inkomstenbelasting
 • Het aantal uren dat je normaal werkt. Tip: zorg ervoor dat je jouw administratie altijd goed registreert. In dit artikel lees je hier meer over
 • Informatie over je eventuele vervanger
 • Je eventuele vrijwillige Ziektewet-verzekering bij het UWV
 • Een zwangerschapsverklaring van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts
 • De uitgerekende datum

  Je kunt een zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering op zijn vroegst aanvragen als je 24 weken in verwachting bent tot uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.
  Wanneer je de aanvraag hebt verstuurd, krijg je binnen acht weken bericht van het UWV of je ZEZ uitkering is goedgekeurd. In deze brief staat ook:
 • De hoogte van de uitkering
 • Tot wanneer je uitkering loopt
 • Wanneer je uitkering ingaat en wanneer je voor het eerst een betaling kunt verwachten

Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Als zzp’er in de zorg is het sowieso slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, want ook jij kunt helaas natuurlijk onverhoopt ziek worden. Ben je zpp’er en zwanger, dan is het al helemaal aan te raden om een AOV af te sluiten. Wat als je namelijk tijdens je zwangerschap ziek wordt of er treden complicaties op bij de bevalling? Om die redenen is het slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten wanneer je als zelfstandig ondernemer zwanger bent.

Nu horen we je denken: heb ik met een AOV nog wel recht op de ZEZ uitkering? Het antwoord is: jazeker heb je dat. Wel is het zo dat de verzekeraar de AOV vermindert als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Het is dus belangrijk dat je dit navraagt bij je verzekeraar wanneer je de ZEZ uitkering aanvraagt, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Kortom, ben jij zzp’er en zwanger, zorg er dan voor dat je bovenstaande zaken goed regelt en vastlegt. Wees open naar opdrachtgevers over je zwangerschap, zodat je op tijd je rust kan pakken. Vraag de ZEZ uitkering op tijd aan en zorg ervoor dat je daarnaast de overweging maakt of je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van inkomsten en kun je maximaal van je zwangerschap én je verlof.

Heb je nog meer praktische tips voor de Yoe community of heb je misschien nog andere vragen? Laat het ons zeker weten in de comments hieronder en dan helpen we elkaar.

Over de auteur:

Carlijne | YOE
Carlijne schrijft, heel veel. Waarover? Over alles wat er komt kijken bij ondernemen binnen de zorg. Waarom? Zodat jij als zzp’er in de zorg een betrouwbaar antwoord krijgt op je vragen.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons