Zzp’er in de zorg: heb ik recht op vergoeding voor bijscholing?

Bijscholing als zzp’er in de zorg is van essentieel belang. Maar het volgen van een cursus of opleiding kost ook geld. Voor sommigen kan dit een belemmering zijn waardoor ze juist niet de studieboeken induiken. Goed nieuws: de studiekosten zijn (gedeeltelijk) terug te vragen bij de Belastingdienst. Hoe zit dat nu eigenlijk? In dit artikel leggen we dit stap voor stap uit.

Ten eerste dien jij als zzp’er in de zorg bij de Kamer van Koophandel te staan ingeschreven. Dit levert bepaalde voordelen op, waardoor jij minder belasting betaalt. Het volgen van een studie, cursus of opleiding valt hieronder. Hier zijn wel spelregels aan verbonden.

De cursus, opleiding of studie moet te maken hebben met jouw beroep. Als jij als zzp’er in de zorg een cursus fotografie wil volgen, dan geldt dit belastingvoordeel niet want fotografie heb jij niet direct nodig om jouw werk goed te doen.

Maar kies jij voor bijscholing in medicatieveiligheid, sondevoeding of voorbehouden en risicovolle handelingen of een training van YOE’s samenwerkingspartner Pieterman om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen, dan geldt dit wél als een aftrekpost. Een aftrekpost mag je aftrekken van het belastbare inkomen waardoor jij uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt.

Bijscholing: studiekosten

Deze uitgaven vallen volgens de boekhoudkundige termen onder het kopje studiekosten. Er zit een klein addertje onder het gras. Er geldt een limiet tot 15.000 euro aan kosten die je maakt en het bedrag is niet helemaal aftrekbaar. Dit betekent dat je niet alle gemaakte kosten mag terugvragen bij de Belastingdienst. Er geldt een drempel van 250 euro; zie dit als een eigen risico.

Als jij dus een cursus gaat volgen van 500 euro, dan is dus 250 euro aftrekbaar. Bij een bedrag van 300 euro gaat het dus om 50 euro. Maar zijn de kosten voor de cursus minder dan het drempelbedrag dan mag je niets aftrekken. Dit kun jij allemaal in jouw eigen boekhoudprogramma invullen. Heb jij een boekhouder, dan zal hij dat voor jou doen.

Maar niet alle dingen waarvoor jij betaalt tijdens je studieperiode zijn aftrekbaar. Hieronder vind je een rijtje:

  • Rente voor studieschulden
  • Kosten van levensonderhoud, bijvoorbeeld huisvesting, voeding en kleding
  • Reis- en verblijfkosten
  • Kosten voor studiereizen of excursies
  • Kosten voor (de inrichting van) een werk- of studeerruimte
  • Kosten van een inburgeringscursus

Zakelijke kosten

Nog meer voordeel? Ja, dat kan! Een medewerker van de Belastingtelefoon legt uit hoe jij dit kunt doen. ,,Als het in jouw ogen essentieel is om die bepaalde vakopleiding te volgen om jouw onderneming voort te zetten, dan mag jij deze kosten aangeven als zakelijke kosten. Dit betekent dat die drempel van 250 euro niet geldt”, vertelt ze. ,,Laat ik vooropstellen dat het per situatie verschilt.”

De keuze ligt dus bij jou als jij deze kosten verwerkt in het boekhoudprogramma. Het kan wel zijn dat de belastinginspecteur het niet met jou eens is als jij de aangifte inkomstenbelasting opstuurt met de studiekosten als zakelijke kosten. Wat gebeurt er dan?

,,Je krijgt niet meteen een boete”, antwoordt de medewerkster van de Belastingtelefoon. ,,Je ontvangt een brief waarin staat dat mogelijk wordt afgeweken van de aangifte. Daar kan jij als ondernemer bezwaar op aantekenen met argumenten waarom jij vindt dat het deze kosten wél helemaal aftrekbaar zijn. Daarna hakt de inspecteur de knoop door en neemt hij een besluit.”

Beslist hij dat het om een foute aangifte gaat, dan kan jij daarna een nieuwe insturen. De gemaakte kosten kun jij dan aangeven als studiekosten, waarbij die drempel van 250 euro dus wel geldt. ,,Er is regelmatig sprake van een grijs gebied”, aldus de belastingmedewerker.

Twijfel je en wil je discussie met de Belastingdienst voorkomen? Leg jouw specifieke situatie over het volgen van bijscholing, een cursus of training voor aan de belastinginspecteur. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan.

Conclusie

Kortom: het volgen van een studie, cursus of bijscholing voor jouw beroep levert belastingvoordeel op. Je betaalt onderaan de streep dus minder belasting. Maar vergeet de drempel van 250 euro daarin niet. Dus waar wacht je op: duik weer de schoolboeken in, want het volgen van bijscholing maakt jou ook een betere zorgprofessional.

Over de auteur:

Wout Fassbender
Wout gaat altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal. Door middel van interviews en podcasts informeert hij jou omtrent het laatste nieuws over ondernemerschap in de zorg.

Deel dit artikel:

Schrijf je in de
voor de nieuwsbrief

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij op de hoogte blijven?

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail.

Artikelen

Bijscholing

Community

Partners

Over ons